Bij ons wordt er met de hand geoogst, dit omdat onze champignons bedoeld zijn voor de vershandel. Het oogsten is een precies werkje en kan daarom (nog) niet machinaal worden uitgevoerd. De oogst gebeurd in meerdere fases, deze worden “vluchten” genoemd.
Bij de oogst worden de champignons met een draaiende beweging van het bed verwijderd en wordt het voetje afgesneden. Tijdens het oogsten worden de champignons gesorteerd op grootte. Dit gebeurd door te kijken naar de hoeddiameter.
De oogst wordt dusdanig georganiseerd dat er ruimte wordt gecreëerd, zodat een deel van de champignons kan uitgroeien tot portabella’s.
Per cel zijn er 2 of 3 vluchten, hierna loopt het aantal champignons sterk terug. Als een cel helemaal is leeggeplukt, wordt deze leeggehaald en schoongemaakt. Hierna wordt het gehele proces weer herhaald. Dit gebeurd per cel elke 7 weken. Het proces wordt zo bepaald dat nooit alle cellen zich in dezelfde teeltfase bevinden. Op deze manier ontstaat er regelmaat in het bedrijfsproces en zijn er altijd voldoende champignons.